Hubungi saya:

Hubungi saya:

Wednesday, 11 November 2015

TUTORIAL JAHIT TEPI DI BELAHAN L

tutorial simple..tapi hok ni la asas masa blaja mnjahit di giat dulu..sebulan lebih kawww duk layan mesin..asyik2 prktis jahit tepi gaya ni, gaya bulat n mcm2 gaya..tapi yg ni ekstrem sikit time blaja dulu..tlajak perahu boleh diundur, trlajak ko jait , koyak la belahan L ko tu..pisau mesin jht tepi bukan leh kaw team sgt ngn tuannye..makan kain hader ler..yihuuu
(AYAT COPY PASTE DARI FB..akakaka..xde masa la nk mikir...time is emas yek...kena cpt2 kuar blog...nk pi sambung merempit ni)

lets go to the first picture

1. Yg ni contoh kita nk jahit bahagian L kat belahan leher mnyusu zip sorok..memula sediakan la dulu lehernya 
n belahannye



 2. Start la jait..start dgn kain belah luar tu kat jarum (ada paham ke)
3. Jait..jait..then sampai hujung nk dekat simpang tu, slow2 la takut trlajak..

4. Bila hujung simpang malaikat 44..eh..eh..silap..simpang L tu dah nk masuk kat mata pisau, kasik bentuk L dulu..then angkat tapak..

5. Lepas angkat tapak, adjust n tarik tgn korang ke belakang, tgk anak panah tu jadikan kain tu strait gitewww..yg tepi kat no 5.   tu belah kiri tu kain tu akan kedut2.,make sure jgn btindan dgn L..tawakal tu penting..then jalan trus..jait ler apa lagi..truskan jait sampai abis..fuhh lega...


Ok dah siap.,no 6. 7... hasil nye..taraaaa,.jakun tak..akakaka...khas tuk beginner tutorial ni. wakaka...senang kan...gelak2 gak...yan pun kadang hampir2 nk tbabas dek kelajuan mesin tu tau...bederau jantung bila jahit part2 cmni..fuhh...debor makkk....haha...dah tu ape tunggu lagi..pi la try jahit nuh...

No comments:

Post a Comment