Hubungi saya:

Hubungi saya:

Thursday, 4 June 2015

TUTORIAL JAHIT ZIP SOROK PADA BELAKANG BADAN JUBAH/KURUNG MODEN DAN SBGNYA

Bismillah...

MANA TUTORIAL CARA TEKAP POLA?
Ala....ala....picture xde dlm phone
yg ni je smpat snap ri tu
so update tutorial yg mana boleh dulu la yek...ngah3

ok..tajuk pun dah jelas n nyata nak ajar jahit zip sorok kan
tapi yang ni spesial sikit tau..nak ajar uolls cmne nk bg sma zip tu bila kat tempat smbungan pinggang...
kalo untuk baju strait je mesti dh expert kan?
so kasi tunjuk untuk baju bersambung pinggang or mana2
aslkn zip sorok tu lalu.


 ok mula2 sediakan la dulu kain yg telah dipotong tu kan..pola badan belakang..
nampak tu kan..

A. pola belakang untuk bhgn atas..kiri dan kanan
B. pola kain jubah bhgn bawah..kiri dan kanan
C. hasil smbungan pola atas dan bawah---uolls cntum jahit dipinggang untuk kedua2 pola tu yek..dpt la sepasang nnt untuk kiri dan kanan..so boleh la untuk ke step seterusnya, cntum zip sorok

next, 

 A. Iron la hasil smbungan tadi untuk tujuan kemasan..pastu kan ada basi 1' uolls buat untuk letak zip tu kan..uolls kelepet kat tempat 1' tu dan ironkan. tujuannye untuk dpt garisan jahitan zip..so senang la bila nk letak zip nnt,.jahit folo bekas garisan iron tu..tapi kalo dah expert, xpayah iron la..uolls agak2 je 1'..ni yan ajar ikut cara sbenar mcm org yg bru kenal dunia jahitan. everything kena folo the rule kan...huhu..
B,C,D. picture yg sama cuma nk zoom in zip tu jek. uolls letak zip cmtu tau. kalo tgk dr belah dlm kain, cmtu la rupa zip diletakkan.

  
A. Sama picture atas nuh..huhu..
B. buka zip tu dan susun lebihan zip ujung tu cmtu..lebih kurang suku inci..
C.buka lipatan kain tapi zip tu statik kan..ok nnt jahit zip mcm ni la susunan zip tu ke atas kain
D. Nmpk tk ade gmbr lipstik kat zip tu..yan tepek gambar lipstik kat besi hujung zip.,cer uolls tgk ujung zip uolls tu, ade besi putih atau plastik kan..uolls susun zip tu dgn pastikn besi tu smpai paras tu je mcm kat picture d yan tunjuk ni..lebihan basi kain tu kire dlm 0.25' ..lebihn tu kite nk guna untuk jhitan lapik leher...phm ke idok?hoho..msti phm pnyelh...kn..kn...

langkah seterusnya, jhit zipsorok tu  gunakn tapak zip sorok ,

  

A.hah cmni la bntuk tpk zip sorok yek..xsyak lg..huhu..kalo uolls guna tapak jht biasa, xboleh la derr...
B. JAHIT ler apa lg...yg ni kita start dgn bdn belah kanan tau..lupa plok nk inform.
C. smpi ujung zip...matikn jhitan jgn lupa bila dh smpi ujung jhtn yek
D. DAH siap jht

Next kita nak jahit zip sebelah plak..step susunan zip tu sama mcm kat picture atas tapi nnt guna badan belah kiri la plak kan.
 


A. Nmpk tk hujung jari yan tu tunjukmkat smbungan pinggang tu. Zip td dh susun siap2 n pastikan zip td match2 kat pinggang tu
B n C. Pastu uolls pin Pakai jarum peniti. Tujuannye nk pastikan bila jahit zip nnt, tmpat sambungan kiri kanan tu akan jd sama. Kalo uolls xbuat mcm tu, bila uoolss jahit zip tu dari atas, then bila dh siap jahit, kompem tmpat smbungan kiri kanan akan jd senget..xkn dpt  picture D tu..xcaya uolls try la yek..tpi kot kebetulan expert mmg xsengetla kot
D. Yang ni hasil belum jahit lg..yg ni lepas penitikan td..uolls try2 zip n tgk senget ke tk..kalo dh bereh strait je kiri kanan, so dh boleh jht zip dh dr atas ke bawah..make sure uolls pin tu elok2 n jgn gerak2..if not mmg senget smula jdnye

Orait..next, uolls jahit la zip tu..tgk pict bwh tu n hasilnye..xsenget kan,.



Tada..dh siap pun ajar Jahit zip sorok..senang jg je kan..actually jht zip sorok ni kena prktis slalu..mula2 mmg susah sikit nk dpt jhtn yg kemas..lama2 nnt mesti ok..ooh ye..masa uolls jht zip sorok tu pastikan uolls ikut alur zip betul2...bila dh siap jhht sebelah tu, try turun naikkan zip whether zip dpt ditarik n turun dgn smooth or tk..kalo ok mknanya jhtn kena pd laluan yg betul. Kalo salah alur zip tu, n uolls tjahit kan gigi zip, nnt zip trsekat lah..harap faham yek..selamat mncuba...

14 comments:

  1. Sangat membantu...tq sharing tuto jahit2 ni ye...

    ReplyDelete
  2. wlcome dear...selamat mencuba....

    ReplyDelete
  3. Thanks 4 sharing :-) ..nk tnya, kalo nk bt dress or jubah yg mcm kt ats tu, bahagian badan bju n kain xsma corak, kena brapa meter ye bgi bhgian bdan n kain bawah tu? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maap ler bru jengah blog...guna 2m plain, 2m corak bidang 45

      Delete
  4. Thanks for d tutorial. Senang faham.

    ReplyDelete
  5. Kalau guna zip biasa boleh x

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...tapi kena jahit sorokkan sikit macAm jahit zip di kain

      Delete
  6. salam...masa jahit zip tu perlu tak kita buka celah2 gigi zip atau biarkan saje

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...buka sikit..agak2 je..jarum kena duk betul2 bawah celah alur tu..

      Delete
  7. salam,nak tanya..mesin jahit ape yang sesuai untuk buat jubah macam ni ye?

    ReplyDelete
  8. Assalam nak tanye,kalau leher nak buat piping,kene jahit zip dulu ke atau leher dulu ye?

    ReplyDelete
  9. Assalam nak tanye,kalau leher nak buat piping,kene jahit zip dulu ke atau leher dulu ye?

    ReplyDelete
  10. Salam nak tya mcm mna nak smbg leher dia plak slpas zip d psg

    ReplyDelete
  11. Thanks for sharing. Tertarik untuk mempelajari bagaimana cara membuat pola baju dirumah tanpa harus mengikuti kursus jahit?. Anda bisa memanfaatkan pola baju siap pakai dari Fitinline.

    ReplyDelete